Уже третій тиждень Черкащина балансує між "помаранчевою" та "червоною" зоною. Кількість нових випадків зараження ковідом і смертність серед пацієнтів зашкалює. Медики працюють на межі фізичних можливостей.

Та попри це Черкасам та в цілому в області вдалося налагодити безперебійне забезпечення киснем - на допомогу лікарям прийшов великий бізнес. Як саме допомагають?

Відділення інтенсивної терапії Черкаського ковідного шпиталю нагадує мурашник. Медики працюють на межі можливостей. Пацієнтів щодня більшає.

Реаніматолог Євген себе героєм не вважає. Каже, рятувати життя - його робота. Та ось без цих балонів з киснем більшість пацієнтів просто приречені.

Євген Колбасенко, лікар-реаніматолог:

Зараз в умовах нашого відділення працює 8 централізованих точок подачі кисню, є пацієнти, які потребують 25 літрів на хвилину. Витрати цього кисню досить великі.

Для терапії "легших" пацієнтів використовують концентратори. Для важких хворих працює ось ця киснева станція.

Світлана Волгіна, директорка КНП Черкаська міська інфекційна лікарня:

Це джерело дозволяє нам забезпечити киснем саме важких пацієнтів ті, які знаходяться на ШВЛ, ті , які знаходяться на високопоточних апаратах, це пацієнти, які знаходяться у важкому стані.

Саме звідси, зі сховища черкаського "АЗОТу", до міських лікарень доправляють найбільше кисню. Формально - він технічний, та нещодавно підприємство почало процес його сертифікації. І за висновками експертиз, він нічим не поступається медичному.

Віталій Скляров, голова правління ПАТ "Азот" (Черкаси):

В период ковида, есть согласование акционера, что все обращения мы закрываем на безоплатной основе - это порядка, за первый квартал, это 100 тонн. Это цифра довольно существенная и приходится иногда выводить людей и в выходные дни, для того, что бы обеспечивать.

"Азот" намагається покрити потреби кисню для всіх лікарень Черкащини.

Анатолій Бондаренко, міський голова Черкас:

Якби не було "АЗОТу" і не було б того кисню, то зрозуміло, що ми б були точно в такому стані, як Чернівці, Івано-Франківськ і інші. Завдяки "АЗОТу", завдяки тому, що ми маємо такого надійного партнера - сьогодні більше 400 ліжок у нас забезпечені киснем.

Бізнес Group DF, до якого входить і черкаський "Азот", допомагає не лише медикам регіону, а й усієї країни.

Олег Арестархов, керівник з корпоративних комунікацій Group DF:

Что касается помощи в борьбе с коронавирусом мы помогли в 18 областях, 93 медицинским учреждениям и лабораториям. Это помощь системная - позиция акционера, что бизнес не только должен платить налоги, но и должен оказывать социальную помощь в городах присутствия.

Аби стовідсотково покрити потреби лікувальних закладів у кисні, на черкаському "АЗОТі" вже монтують додаткову станцію.

Шаблон сайта скачали с JooMix.org