Майбутнє України сьогодні залежить від оперативних дій задля подолання кризових явищ у економіці України та створення належних умов для розвитку національного виробника.

На цьому сьогодні під час зустрічі з Міністром економічного розвитку і торгівлі Ігорем Петрашком та керівником Національної ради реформ Міхеїлом Саакашвілі одностайно наголошували представники найбільших вітчизняних виробників.

Дискусія видалася цікавою та конструктивною. Участь у зустрічі взяли керівники обласних об’єднань роботодавців, галузевих асоціацій, підприємств металургійної, хімічної та машинобудівної галузей, автопрому, легкої промисловості, виробники сільгосптехніки, аграрної промисловості.

Голова Ради ФРУ Дмитро Олійник озвучив важливі для бізнесу теми:

• одіозний законопроект 1210, нині Закон 466;
• недружню політику НБУ по відношенню до експортерів і промислового сектору, що не сприяє зайнятості населення;
• необхідність захисту легального сектору економіки – протистояння тіньовій економіці;
• ризики пов’язані з реформуванням пенсійної системи;
• і, звичайно, локалізацію промислового виробництва в Україні.

«Згідно Закону про соціальний діалог, ми, роботодавці, є партнерами Уряду і переконані, що досягнення суспільного добробуту є метою, до якої мають прагнути учасники соціального діалогу» - зазначив Дмитро Олійник.

1

Він акцентував увагу присутніх на тому, що роботодавці і Уряд мають працювати, як одна команда, щоб протистояти кризі, яка панує у світі. Працювати разом на економічне зростання та зайнятість задля системних змін, які сприятимуть конкурентоздатності країни.

«Усі інструменти, які знаходяться у руках держави і які роботодавці пропонують задіяти, розраховані на максимально швидкий ефект, в якому зацікавлена наша країна. Нами сформовано перелік рекомендацій Уряду, які потребують негайної уваги керівництва країни, щоб економіка України мала змогу розвиватися, люди були захищені та забезпечені робочими місцями та гідною оплатою, щоб бюджет отримував зростаючі надходження.

Якщо наш план економічного розвитку буде реалізуватися спільними зусиллями, країна зможе гідно протистояти світовій кризі.» – додав Голова Федерації роботодавців.
Федерація роботодавців готова виступити рушійною силою з порятунку промисловості. Задля досягнення спільної мети – підтримки вітчизняного виробника, скорочення імпорту, створенню нових та збереженню існуючих робочих місць – ми готові до дієвої співпраці з усіма органами державної влади.

Зокрема, йдеться про створення умов розвитку внутрішнього ринку та виробництва на території України продукції з високою доданою вартістю, зниження імпортозалежності економіки, стимулювання українського експорту, подальшу дерегуляцію господарської діяльності, соціальний захист працюючих.

Міхеїл Саакашвілі підкреслив, що бачить своє завдання у максимальній підтримці ініціатив бізнесу та подякував ФРУ за можливість з перших вуст почути про нагальні питання роботодавців.

4

Під час розмови з очільником Мінекономіки та головою Національної ради реформ представники реального сектору торкнулися питання участі українських підприємств у тендерах, що проводяться державними органами влади.

Міністр погодився, що у цей складний час у процесі реформування держзакупівель для української економіки можуть відкритися необхідні для подолання кризи можливості, а публічні закупівлі стануть поштовхом для цього, запрацювавши на вітчизняного виробника. Саме тому їх необхідно переорієнтувати на виробництво з високим ступенем локалізації в Україні. Очільник Мінекономіки також підкреслив, що протягом останніх двох місяців, у тісній співпраці з ФРУ, перші кроки на цьому шляху було вже здійснено. Нагадаємо, що зустрічі з керівництвом Мінекономіки стали для нас вже доброю традицією.

Ще раз хочеться сказати слова подяки на адресу керівництва міністерства, які вже концептуально схвалили багато з того, що запропонувала Федерація роботодавців, і готові з цим працювати.

Для ефективної співпраці з Національною радою реформ Федерація роботодавців України передала Міхеїлу Саакашвілі свої напрацювання: План модернізації України, Маніфест роботодавців, Рекомендації роботодавців для Уряду на 2020 рік, дослідження «Бізнес та Covid-19», макроекономічні огляди та дослідження стану вічизняної промисловості, проект створення Національної Системи маркування товарів та запобігання розповсюдженню контрафактної продукції.

Домовилися про детальне опрацювання всіх гострих проблем, які найбільше непокоять бізнес, тому вже завтра передамо узагальнені питання дискусії та додаткову інформацію до них до Нацради реформ. Сподіваємося на продовження плідної співпраці в межах робочих груп.

Шаблон сайта скачали с JooMix.org