Взяли участь у засіданні Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики, який відбувся 20 січня та на якому жваво оговорювався законопроект про внесення змін до Закону України "Про забезпечення масштабної експансії експорту товарів (робіт, послуг) українського походження шляхом страхування, гарантування та здешевлення кредитування експорту" щодо забезпечення ефективного функціонування експортно-кредитного агентства (реєстр. № 3793 від 03.07.2020), прийнятий 3 лютого 2021 року Верховною Радою у першому читанні за основу.

Федерація роботодавців як найбільший представник виробників – експортерів України неодноразово наголошувала на необхідності найскорішого реального запуску роботи Експортно-кредитного агентства (ЕКА) та забезпечення його ефективного функціонування.

Під час підготовки законопроекту до другого читання головне зауваження роботодавців щодо необхідності використання інструменту ЕКА для підтримки експорту з високої доданою вартістю та неприпустимості підтримки сировинного було враховано таким чином, що з поля зору ЕКА було виключено тільки суто сировинні товари. Натомість поряд з високотехнологічним експортом ЕКА буде мати змогу підтримувати товари первісної переробки на кшталт лущеного та плющеного зерна тощо. Вважаємо, що норми щодо сфери діяльності ЕКА потребують доопрацювання з метою звуження кола підтримки товарами, роботами та послугами саме з високою доданою вартістю.

Крім того, ФРУ вважає недоречним фактичне перетворення ЕКА в суто комерційну державну страхову організацію, що буде мати місце після розповсюдження контролю НБУ над діяльністю Агентства.

Шаблон сайта скачали с JooMix.org